Fő a biztonság!

Általános információk a felfújható SUP deszkáink használatához!

Kérjük minden esetben tartsa be a leírásokat és szabályokat a baleset és a fulladás elkerülése érdekében!
Ez az evezős sportág is lehet veszélyes!

Mindig viseljen a méretének megfelelő mentőmellényt!

Vízre kelés előtt bizonyosodjon meg róla, hogy a SUP deszka nem ereszt, vagy sérült. Ha szivárgást tapasztal tilos a deszka használata!

Ellenőrizze, hogy a tartozékokat rendesen rögzítette a deszkához!

Az evezőt mindig állítsa be a kívánt hosszúságúra a kellemes evezés érdekében.

Fontos, hogy a biztonsági heveder mindig a lábához legyen rögzítve. Sekély vízen, ne használja a deszkát mert sérülhet!

Indulás előtt mindig győződjön meg róla, hogy a megfelelő öltözetet viseli. Az időjárás előrejelzést is ajánlott megnézni és az idő viszontagságainak megfelelően szabad kievezni a vízre. Áradás alatt tilos!

Szél eseten nem ajánlott használni a deszkát! A part felől fújó szél, vagy a víz áramlás is elsodorhatja. A hideg víz hipotermiat okozhat.

Mindig tudásának megfelelően evezzen, veszélyesnek látszó helyekre és sodrásba ne merészkedjen.  A vízen közlekedő vízi járműveket kerülje. A motor csapása hullámokat képez es elsodorja a deszkát a víz!

Válasszon nyugodtabb vizeket, különösen, ha kezdő.

A biztonsága érdekében, mielőtt elindul mindig adjon felvilágosítást családtagnak, barátnak az útvonalról amerre evezni kivan. Lehetőség szerint ne menjen ki a vízre egyedül.

Alkohol, kábítószer, gyógyszerek és egyéb tudatmódosító szerek befolyása alatt a deszkát használatba venni szigorúan TILOS es ÉLETVESZÉLYES

Amennyiben gyerek használja a SUP board-ot felnőtt jelenléte kötelező. Szigorúan tilos a gyerekeket egyedül hagyni a deszkán!

Nagyon fontos, hogy úszni tudjon a SUP használatba vevője!

Hogyan használjuk biztonságosan a SUP deszkánkat?

 

Vízreszálláshoz tarsa a deszkát a fogantyúval az egyik kezében, míg a másikkal fogja meg az evezőt

A láb hevedert rögzítse a bokájához.

Térdeljen a deszkára és fogja a jobb kezébe az evezőt. Ügyeljen az egyensúlyra. A deszka billegése közben ismerkedjen az érzéssel.

Amennyiben már biztonságosan tudja tartani az egyensúlyát térdeljen fel és tegye meg az első evezőcsapásokat. Érezze meg, hogy viselkedik a deszka.

Felálláskor fogja az evezőt és tarsa a deszka oldalán úgy, hogy a tolla a vízben legyen. Így stabilan tud állni a deszkán, mert a lapát vízben lévő része megakadályozza a deszka előre-hátra mozgását. Helyezze a lábait vállszélességben a fogantyú vonalában.

Az ismertető elején bemutatott módon fogja meg az evezőt és tegye meg az első állva evezős csapásokat. Minden 3-5 evezőcsapás után váltson oldalt. Így biztosítható az egyenes irányban tartás.

Forduláshoz csak egyik oldalon evezzen. Haladók esetleg használhatják a hátsó magasított EVA kiképzést hátra lépéssel, így csökkentve a fordulási sugarat. 

A felfújható SUP összeszerelése

Csomagolja és terítse ki az deszkát. Erre a legideálisabb egy füves terület. Állítsa a felfújószelepeket felső pozícióba. Ilyenkor a műanyag szelep kiáll a szelepházból. Ezt úgy érheti el ha finoman lenyomja a szeleptűt és elfordítja az óramutató járásával ellentétes irányba.

Csatlakoztassa a felfújócsövet a szelephez az óramutató járásával egyirányú csavarással. Tekerje rá a pumpára a felfújócső másik végét. A pumpák a nagyobb hatékonyság érdekében dupla reakciójú pumpák. A légtelenítő szelep kicsavarásával szimpla reakciójúvá válnak.

A pumpa tetején nyomásmérő van. A maximális levegőnyomás 15 PSI, ami a mérőműszer zöld területének kezdete. Soha ne fújja 15 PSI fölé a légnyomást a deszkában (piros zóna). Ilyenkor a test kamrája eldurranhat. Felfújás után helyezze vissza a szelepek zárófedelét. A szkeget helyezze a szkegház sínébe és csúsztassa azt ütközésig majd rögzítse a műanyag ékkel.

Szerelje össze a SUP evezőt. A toll rúdját csúsztassa a fogantyús végbe addig míg a rögzítő szem be nem akad.